Használati tippek és hibák a csillámpor ragasztóval kapcsolatban

csillampor-ragaszto

Az a ragasztó, amit csillámtetováláshoz használsz, különbözik más ragasztóktól. Van néhány aranyszabály, amit ha betartasz, sokáig tartós mintát készíthetsz vele, azonban olyan hibák megoldását is megosztom Veled, melyeket sokan elkövetnek, viszont kis odafigyeléssel elkerülheted őket.

Hogyan működik a csillám ragasztó?

A csillámpor ragasztó ismérve az állaga, mely a tej és a zselé között gyakorlatilag bármilyen lehet. Alap állapotában (híg, kenhető) vízzel oldható, miután megszárad viszont csak alkohollal tudod oldani.

Száradása két ütemben történik:

csillampor-ragaszto-hasznalat

  1. A bőrre felragasztott sablonra nagyon rövid időn belül (20-30 másodperc) felkened a ragasztót, ami 1-5 perc alatt festhető állagra szárad. A fehér vagy kékes színű testragasztónak átlátszóvá kell válnia ahhoz, hogy a csillámport fel lehessen vinni a ragasztóra. Olyan hatást kelt, mint amikor vizes a bőr. Egy rugalmas, de ragadós felületet kapsz, ami annyira megszáradt, hogy nem kenődik el. Mindenképpen várd meg ezt a fázist, mert így az ecseted nem lesz ragasztós.
  2. A minőségi ragasztód akár órák múlva is ilyen lesz, ezért elég időd van a festésre, nem kell sietned vele. Rengeteg anyagot képes elbírni, szépen megtartja azt. A csillámpor szemcsék festés közben stabilan beleragadnak, ezért utána már nem lesz ragasztós a felület, azonnal elkészül a műved.

Mire kenheted még a bőrödön kívül?

csillamtetovalas-targyakon

Bőrfelületen kívül sok más helyre kenhetsz még csillámport a ragasztóddal. Fémet, üveget, ablakot, festett-lakkozott felületet, autót, kerékpárt vagy akár mobiltelefont is díszíthetsz egy csinos mintával. Lakásdíszekhez is szívesen használják például gyertyára, lámpára vagy akár a szekrényre.

Mivel a bőr időnként cserélődik, 1-2 hét alatt lekopik róla a csillámtetoválás, használati tárgyakon viszont akár évekig is megmarad (gyakorlatilag, amíg meg nem unod). Alkohollal bármikor leoldhatod és festhetsz helyette újakat.

Mivel hígítsd, ha beszárad a ragasztó és
hogyan tudod eltávolítani

A csillám ragasztó vizes hígítású, vagyis bőrbarát anyagot használsz, nem fog allergiás reakciót kiváltani.

Amíg az első fázist nem éri el, mert még híg, vízzel egyszerűen lemoshatod akár a bőrről, akár az ecsetről. Ha sűrűnek találod 1-2 csepp vízzel (nem többel!) feloldhatod az üvegben. Fogpiszkálóval keverd fel jól. Azért fontos, hogy csak kevés vizet adj hozzá, mert ha túlhígítod a ragasztót, búcsút mondhatsz a tartós csillámtetoválásnak.

Ha a második fázison túl vagy, és átlátszóvá vált a ragasztód, víz-és izzadtságállóvá válik, ezért már csak az alkohol vagy bőrtisztító folyadék segíthet rajta. Teljesen feloldja a megszáradt ragasztót, így le is moshatod, vagy meg is igazíthatod vele mintád.

Visszatérő hibák, amiket
Te már nem fogsz elkövetni

“A sablon lehúzásakor a sablon szélén nyúlik a ragasztó, és egyenetlen lesz a minta széle.”

Ha lassan kened be ragasztóval a sablont, vagy sokat vársz vele, a ragasztó a sablon széléhez és a bőrhöz is odaragad. Nyúlós és egyenetlen lesz a ragasztó.
A lehető leghamarabb fesd be mindenhol vékonyan a ragasztóval a mintát és húzd le a sablont, mielőtt megszáradna. Ha egyenetlen, néhol vastagabb rétegben viszed fel, hamarabb lekopik a csillámtetoválás. Csak a sablon lehúzása után kezd el a csillámport felvinni a bőrre, különben nem lesz szép a mintád széle!

csomos-csillampor-ragaszto“Csomósodik a ragasztó az üvegben.”

A ragasztó levegő hatására szárad, ezért ha sokáig nyitva hagyod az üvegét, becsomósodhat. A teteje ilyenkor a tejhez hasonlóan bepillésedik. Az ecset használatakor ráadásul minden alkalommal akaratlanul is visszanyomkodod a ragasztóba. Ezért gyorsan fess, hogy minél rövidebb ideig érje levegő. Használat után ellenőrizd, hogy jól lezártad-e a tetejét. A nagy melegben pedig fokozottan figyelj oda, mert gyorsabban szárad, és ne hagyd kint a tűző napon! A csomókat szedd ki belőle, mert víz már nem oldja fel.

szaradt-csillampor-ragaszto“Az ecsetre és a ragasztós üveg szélére rászárad.”

Szintén előfordulhat használat során. Karban tarthatod úgy, hogy az alkoholos bőrtisztító folyadékkal megtisztítod az üveg szélét és az ecseted, így nem kerülnek bele a jó ragasztóba ezek a darabok, és a ragasztó végét is fel tudod használni.

 

ragasztos-csillamtetovalas-ecset

“Beleragad a csillámporos ecset a ragasztóba.”

Ha nem mindenhol átlátszó a ragasztó az azt jelenti, hogy még nem száradt meg annyira, hogy festhető legyen. A ragasztó ilyenkor még nyers, elkenődik, és az ecset beleragad, és csomókban összeáll rajta. Mindig várd meg, amíg megszárad a ragasztó (első fázis!), különben rövid időn belül lecserélheted az ecseted. Tisztítsd meg alkohollal, ha mégis megtörtént a baleset.

>> Megbízható, biztonságos csillámpor ragasztók